MEESTERPUNTEN
Wie gaat bridgen komt vroeg of laat met het begrip meesterpunten in aanraking.
Wat zijn dat nu, meesterpunten? Wie daar meer over wil weten moet vooral dit stukje lezen.
Meesterpunten zijn punten die je 'verdient' met het leveren van een bepaalde bridgeprestatie. De punten worden centraal op het bondsbureau in de computer geadministreerd. Eenmaal behaalde punten blijven altijd geldig.
Iemands meesterpuntenoverzicht is dus een soort logboek van wat hij of zij met bridgen heeft gepresteerd. De meeste spelers blijken het leuk te vinden om meesterpunten te sparen. Hoewel meesterpunten niet alles zeggen over iemands speelsterkte, ervaren toch veel mensen het als een eer om veel meesterpunten te bezitten. Befaamd zijn de wedlopen tussen familieleden, partners of clubgenoten wie toch maar als eerste een bepaalde grens overschrijdt. Bovendien geven meesterpunten aan wedstrijden een extra competitief tintje. Overigens zijn meesterpunten in de hele internationale bridgewereld een begrip. Vrijwel alle bij de World Bridge Federation (WBF) aangesloten landen kennen een of ander meesterpuntensysteem. In Nederland is het meesterpuntensysteem een puur cumulatief systeem; dat wil zeggen dat eenmaal behaalde meesterpunten levenslang geldig blijven. Wie vaak hoog eindigt zal meer meesterpunten verdienen dan iemand die zelden meer dan 50% scoort.De meesterpunten zijn in allerlei soorten wedstrijden te verdienen; clubwedstrijden, districtscompetities, open drives en toernooien etc. Als regel geldt dat er meer meesterpunten worden toegekend naarmate de geleverde 'prestatie' groter is. Daarbij wordt gelet op de gemiddelde sterkte van de spelers, het aantal deelnemers en het aantal spellen dat er gespeeld is. De NBB heeft voor het regelen van allerlei meesterpuntenaangelegenheden de Commissie Meesterpunten in het leven geroepen. Deze commissie zorgt er onder andere voor dat wie een zeker aantal meesterpunten heeft behaald daarvoor wordt onderscheiden met een titel met certificaat. Deze onderscheidingen worden enige malen per jaar naar de verenigingen gestuurd, waar ze gewoonlijk met enig ceremonieel aan de titularis worden overhandigd. Bovendien vindt vermelding plaats in de rubriek 'nieuwe meesters' in BRIDGE, het bondsorgaan van de NBB. Het schema ziet er als volgt uit: let op: m.i.v. 1-1-2011 worden geen echte onderscheidingstekens meer uitgereikt maar men krijgt stickers om op de systeemkaart te plakken. De passende systeemkaart is te downloaden op NBB site:
http://www.bridge.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=66
Sticker
AANTAL MP
TITEL
Met zilveren KLAVEREN en titelvermelding
500
clubmeester
Met gouden KLAVEREN en titelvermelding
2.000
districtsmeester
Met gouden RUITEN en titelvermelding
5.000
regionaal meester
Met bronzen HARTEN en titelvermelding
10.000
kandidaat bondsmeester
Met zilveren HARTEN en titelvermelding
15.000
bondsmeester
Met zilveren SCHOPPEN en titelvermelding
30.000
nationaal meester
Soms hoor je wel eens dat meesterpunten duur zouden zijn. Het is waar dat er voor het verstrekken van meesterpunten een kleine vergoeding wordt gevraagd, maar een vereniging is gemiddeld gesproken slechts twee Euro per persoon per seizoen kwijt aan meesterpunten. Voor een bedrag van twee kopjes koffie heeft u dus een seizoen lang meesterpuntenplezier. Elke vereniging heeft een Administrateur MeesterPunten (AMP) die contactpersoon is voor de club. Deze is in het bezit van de brochures van de Commissie Meesterpunten waar alle informatie betreffende meesterpunten is samengebracht. Wij wensen u veel plezier met uw bridge-activiteiten en veel succes met het sparen van uw meesterpunten.
De Commissie Meesterpunten, januari 2011